Cystoskopi

Information om kikkertundersøgelse af blæren

Formålet med undersøgelsen

Formålet er at se, om der er forandringer i blærens slimhinde, der kan forklare dine symptomer.

 

Før undersøgelsen

Der er ingen specielle forberedelser, men da vi skal undersøge din urin for bakterier lige inden undersøgelsen, skal du sørge for, at der er lidt i blæren, så du kan aflevere en urinprøve.

Du får udleveret fire antibiotikatabletter, som du skal indtage før undersøgelsen for at forebygge urinvejsinfektion. Oplys os venligst om allergi for antibiotika.

 

Undersøgelsen

Hvis du er kvinde, lejres du i GU-leje. Mænd ligger fladt på ryggen med let bøjede ben. De ydre kønsorganer vaskes med desinficerende opløsning. Du dækkes med sterilt papir, så kun urinrørsåbningen er synlig. Lokalbedøvende gel sprøjtes ind i urinrøret. Det virker både smørende og bedøvende.

Gennem urinrøret indføres et tyndt kikkertinstrument.

Kikkerten er forbundet med et skyllesystem, der får klar væske til at løbe ind i blæren under undersøgelsen. Væsken udvider blæren, da den ellers vil være sammenklappet. Infusionen med væske stopper, når du føler, at det spænder i blæren – normalt ved ca. 200-300 ml. Når undersøgelsen er afsluttet, tømmer lægen blæren for skyllevæske, eller du lader selv vandet på toilettet.

Undersøgelsen er kortvarig og giver kun ganske lidt ubehag.

Kikkertinstrumentet fjernes straks efter undersøgelsen. Du får resultatet med det samme.

 

Efter undersøgelsen

Du skal drikke rigeligt (mindst to liter) det følgende døgn for at få en naturlig “gennemskylning” af urinvejene. Det hænder, at det kan bløde ganske lidt efter cystoskopi. Ubehag fra urinvejene er hyppigt de første timer efter cystoskopi. Det kan afhjælpes med Pamol tabletter.

En sjælden gang kan der opstå blodforgiftning efter cystoskopi. Hvis du får kulderystelser, feber, lave rygsmerter eller hurtig puls, skal du kontakte din læge.

Læger

Torben Dørflinger

Torben Dørflinger

Speciallæge i kirurgi og urologi

 

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på kontakt@endoskopiklinikken.dk