Ultralydsscanning

Ultralyd er lydbølger med så høj frekvens, at de ikke kan høres af det menneskelige øre. Vi kan heller ikke mærke lydbølgerne. Der anvendes et lydhoved, som udsender lydbølger, og samtidig opfanger de ekkoer, der kastes tilbage. Ved hjælp af avanceret udstyr dannes et billede, som du kan se på en lille skærm.

Hvordan foregår ultralydsundersøgelsen?

En ultralydsundersøgelse er ufarlig og gør ikke ondt. Det kan dog være nødvendigt at trykke transduceren (lydhovedet) hårdt ned mod huden i det område, hvor der scannes. Det kan føles en smule ubehageligt.

Et lydhoved føres hen over hudoverfladen. For at opnå den bedste kontakt mellem lydhovedet og huden, påføres huden ultralydscreme (gelé). Ved undersøgelsens start bliver du bedt om at ligge på ryggen. Det kan dog blive nødvendigt, at du skal dreje om på siden under undersøgelsen.

Forberedelse:

Maveregionen
Undersøgelse af maveregionen med ultralydsscanning bliver bedst efter fire timers faste. Eventuel medicin kan indtages med lidt vand, uden det giver problemer. Børn under ti år kan nøjes med to timers faste.

Nyrer og urinveje
Ingen forberedelse.

Urinblære, bækken og underliv
Du skal have fuld blære til undersøgelsen, sørg for at drikke rigeligt og undgå at lade vandet en til to timer før undersøgelsen.

Halsen
Er du mand, skal du være barberet på halsen under kæbevinklen og øreflip.

Andre ultralydsundersøgelser
Ingen forberedelse.

Svar på undersøgelsen:

Der tales åbent om, hvad der findes ved undersøgelsen, hvis det ønskes. Der sendes elektronisk svar til henvisende læge straks efter undersøgelsen.

Læger

Niels Bang

Niels Bang

Speciallæge i Radiologi

 

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på kontakt@endoskopiklinikken.dk