Sigmoideoskopi

Information om kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen

Information om sigmoideoskopi

Undersøgelsen kan vise, om der er forandringer i tarmen, såsom polypper, udposninger, svulster eller betændelsestilstande og foregår med en bøjelig kikkert, der, via endetarmen, føres gennem de nederste 40 cm af tyktarmen.

For at lette fremføring af kikkerten, pustes der luft ind i tarmen, hvilket kan give følelse af oppustethed samt give afføringstrang.

Der kan forekomme smerter, som skyldes træk på tarmen, men disse er sædvanligvis af kortvarig forbigående karakter.

Under undersøgelsen skal du ligge på din venstre siden.

Det er sædvanligvis ikke nødvendigt at give smertestillende og afslappende medicin, hvorfor du selv kan køre bilen hjem. Ønsker du smertestillende eller beroligende medicin, bør du arrangere dig med en chauffør.

Der kan tages vævsprøver og fjernes polypper via kikkerten. Det er smertefrit.

Undersøgelsen varer sædvanligvis omkring 15-20 minutter, og du kan forlade klinikken straks efter undersøgelsen, med mindre der er givet beroligende medicin, eller hvis der er fjernet polypper, som kræver omkring en halv times observation.

 

Medicin

Du må gerne tage din sædvanlige medicin på undersøgelsesdagen.

Husk at fortælle os, hvis du får blodfortyndende medicin.

Er du i tvivl om noget vedrørende din medicin i forhold til undersøgelsen, er du meget velkommen til at kontakte os.

Medbring gerne en liste over din daglige medicin.

 

Før undersøgelsen

For at få et godt resultat er det nødvendigt med en udrensning/udtømning af den nederste del af tarmen. Se nedenfor. Af hensyn til udrensningen må du ikke tage jerntabeletter, hørfrø eller andre kerneholdige madvarer de sidste tre dage inden undersøgelsen.

 

Ved ankomst til klinikken

Når du ankommer til klinikken, bedes du melde dig på kontoret eller tage plads i venteværelset, indtil du bliver kontaktet af en sekretær eller en sygeplejerske.

Først bliver du kaldt ind til samtale med lægen. Herefter kommer du ind på undersøgelsesstuen, hvor du skal skifte lange bukser og underbukser ud med et par specielle undersøgelsesbukser. Bukserne har hul bagtil, og formålet med dem er blot, at du er fri for at være uden tøj på underkroppen.

Du må gerne beholde dit tøj på overkroppen, men vær gerne iklædt noget praktisk og behageligt og ikke dit allernyeste tøj.

 

Efter undersøgelsen

Har du behov for hvile, eller skal vi observere dig, har vi et rum, hvor du kan tilbringe lidt tid, indtil du er klar til at tage hjem. Måske er det nok for dig at sidde lidt tid i venteværelset, men det vil afhænge af, hvordan undersøgelsen er gået, og hvor meget medicin du har fået.

Hvis du har fået fjernet polypper, skal du blive på klinikken i en halv til en hel time efterfølgende og desuden gå på toilettet, inden du tager hjem, for at sikre at der ikke er utilsigtet blødning fra polypstedet

Du vil få resultatet af undersøgelsen, inden du tager hjem. Svar på vævsprøver får du, når vi har svar fra patologen, og når de er set og godkendt af den læge, som foretager undersøgelsen. Der kan gå en til to uger, før vi har svar.

Vi kontakter dig, såfremt vævsprøverne viser noget, der skal handles på. Det kan være henvisning til hospital, opstart af medicinsk behandling eller andet.

Såfremt der ikke findes noget unormalt i vævsprøverne, hører du ikke fra os, med mindre andet er aftalt med dig. Vævsprøvesvaret sendes efter aftale med dig til din egen læge.

Du er altid velkommen til at kontakte os på tlf. 86 13 08 46 for at få svar på vævsprøver.

 

 

Efter hjemkomst

Sigmoideoskopi er en meget sikker undersøgelse, og det er yderst sjældent, at der opstår problemer i forbindelse med undersøgelsen eller efter undersøgelsen.

Der er en meget lille risiko for at lave hul på tarmen.

 

I tilfælde af;
  • Kraftige mavesmerter
  • Blodig og sort afføring
  • Utilpashed, kvalme eller svedtendens
  • Feber over 38 grader
  • Kulderystelser

bør du kontakte os eller vagtlægen i det første døgn efter undersøgelsen. Er der gået længere tid, bedes du kontakte egen læge.

Såfremt vi ikke hører noget fra dig, regner vi med, at du har det godt, og at der ikke er opstået komplikationer i forbindelse med undersøgelsen.

Såfremt du har spørgsmål, eller der er problemer, som du gerne vil diskutere med os, kan vi kontaktes på tlf. 86 13 08 46.

Læger

Søren Lyhne

Søren Lyhne

Overlæge, Ph.d.

Jørgen Agnholt

Jørgen Agnholt

Overlæge, Klinisk Lektor, Ph.d.

Marek Stawowy

Marek Stawowy

Overlæge, Ph.d.

 

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på kontakt@endoskopiklinikken.dk