Kikkertundersøgelse af tyktarmen (Koloskopi)

Tre dage før undersøgelsen

I tre dage inden undersøgelsen må du ikke spise mad med synlige kerner – for eksempel brød med kerner, hørfrø, sesamfrø, vindruer og lignende. De små kerner stopper vores udstyr og forlænger undersøgelsen.

Drik mindst to liter væske pr. dag. Hold pause med vitamin og jerntabletter.

Er du i tvivl om bestemte madvarer, så undlad at spise dem.

Udrensningen bliver ikke bedre af kun at drikke vand. Ved at drikke salt- og sukkerholdige væsker, såsom saft, æblejuice og boullion, kan hovedpine og svimmelhed forebygges. Udrensningen vil give dig mange tynde afføringer efter en til tre timer, og du kan blive sløj og træt.

Afføringen skal være vandtynd, for at udrensningen er fuldstændig. Hvis det ikke er tilfældet, bedes du drikke yderligere klare væsker.

 

På undersøgelsesdagen

Du må drikke klare væsker, samt tage din vanlige medicin, indtil to timer før mødetidspunktet.

Du må IKKE spise fast føde.

Når du ankommer til klinikken, bedes du melde dig på kontoret eller tage plads i venteværelset, indtil du bliver kontaktet af en sekretær eller sygeplejerske.

Du bliver først kaldt ind til samtale med lægen. Herefter kommer du ind på undersøgelsesstuen, hvor du skal skifte lange bukser og underbukser ud med et par specielle undersøgelsesbukser. Buskerne har hul bagtil, og formålet med dem er blot, at du er fri for at være uden tøj på underkroppen.

Du må gerne beholde dit tøj på overkroppen, men vær gerne iklædt noget praktisk og behageligt og ikke dit allernyeste tøj.

Sygeplejersken måler puls og blodtryk og lægger en kanyle i hånden, som anvendes til smertestillende og beroligende medicin.

 

Efter undersøgelsen

Du vil blive tilbudt lidt drikkevarer og en tunsandwich. Har du behov for hvile, har vi et rum, hvor du kan tilbringe lidt tid, indtil du er klar til at tage hjem. Måske er det nok for dig at sidde lidt tid i venteværelset, men det vil være afhængigt af, hvordan undersøgelsen er gået, og hvor meget medicin du har fået.

Hvis du har fået fjernet polypper, skal du blive på klinikken i en halv til en hel time efterfølgende og desuden gå på toilettet, inden du tager hjem, for at sikre at der ikke er utilsigtet blødning fra polypstedet.

Du vil få resultatet af undersøgelsen, inden du tager hjem. Svar på vævsprøver vil du få, når vi har svar fra patologen, og de er set og godkendt af den læge, der foretager undersøgelsen. Der kan gå en til to uger, før vi har svar.

Læger

Søren Lyhne

Søren Lyhne

Overlæge, Ph.d.

Jørgen Agnholt

Jørgen Agnholt

Overlæge, Klinisk Lektor, Ph.d.

Marek Stawowy

Marek Stawowy

Overlæge, Ph.d.

 

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på kontakt@endoskopiklinikken.dk