Kikkertundersøgelse af tyktarmen (Koloskopi)

Sådan bliver du klar til en kikkertundersøgelse 

For at få det bedste resultat af din kikkertundersøgelse, er det vigtigt, at du forbereder dig så godt som muligt. Da det er en undersøgelse af din tyktarm, har det stor betydning, hvad du drikker og spiser op til undersøgelsen. Læs derfor grundigt, hvad du må og ikke må op til kikkertundersøgelsen af din tarm.  

Tre dage før undersøgelsen

Tre dage inden kikkertundersøgelsen må du ikke spise mad med synlige kerner – for eksempel brød med kerner, hørfrø, sesamfrø, vindruer og lignende. De små kerner kan stoppe vort udstyr og dermed forlænge undersøgelsen.

Drik mindst to liter væske pr. dag. Hold en pause med vitamin og jerntabletter.

Er du i tvivl om bestemte madvarer, så undlad at spise dem.

Udrensningen bliver ikke bedre af kun at drikke vand. Ved at drikke salt- og sukkerholdige væsker, såsom saft, æblejuice og bouillon, kan du forebygge mod hovedpine og svimmelhed. Udrensningen vil give dig mange tynde afføringer efter en til tre timer, og du kan blive sløj og træt.

Afføringen skal være vandtynd, for at udrensningen er fuldstændig. Hvis det ikke er tilfældet, bedes du drikke yderligere klare væsker.

På undersøgelsesdagen

Du må drikke klare væsker, samt tage din vanlige medicin, indtil to timer før mødetidspunktet.

Du må IKKE spise fast føde.

Når du ankommer til klinikken, bedes du melde dig på kontoret eller tage plads i venteværelset, indtil du bliver kontaktet af en sekretær eller sygeplejerske.

Du bliver først kaldt ind til samtale med lægen. Herefter kommer du ind på undersøgelsesstuen, hvor du skal skifte dit tøj ud med et par specielle undersøgelsesbukser. Bukserne har hul bagtil, og formålet med dem er blot, at du er fri for at være uden tøj på underkroppen.

Du må gerne beholde dit tøj på overkroppen, så tag noget tøj med, som er praktisk og behageligt at have på.

Sygeplejersken måler puls og blodtryk og lægger en kanyle i hånden, som anvendes til smertestillende og beroligende medicin.

Efter undersøgelsen

Efter kikkertundersøgelsen vil du blive tilbudt lidt at drikke og lidt at spise. Har du behov for hvile, har vi et rum, hvor du kan tilbringe lidt tid, indtil du er klar til at tage hjem. Måske er det nok for dig at sidde lidt i venteværelset, men det vil være afhængigt af, hvordan undersøgelsen er gået, og hvor meget medicin du har fået.

Hvis du har fået fjernet polypper, skal du blive på klinikken i en halv til en hel time efterfølgende og desuden gå på toilettet, inden du tager hjem, for at sikre at der ikke er utilsigtet blødning fra polypstedet.

Du vil få resultatet af undersøgelsen, inden du tager hjem. Svar på vævsprøver vil du få, når vi har svar fra patologen, og de er set og godkendt af den læge, der foretager undersøgelsen. Der kan gå en til to uger, før vi har svar. 

Få foretaget undersøgelsen hos os 

Hos Endoskopiklinikken går vi op i, at undersøgelsen skal både være professionel og så behagelig som mulig. Derfor vil vi gerne sætte dig bedst muligt ind i, hvordan en kikkertundersøgelse af en tyktarm foregår, så du kan føle dig tryg under hele processen. Vi har god erfaring med koloskopi i klinikken i Aarhus, og derudover kan vi fortælle, at:

 

  • Vores hold består af kvalificerede og dygtige overlæger
  • Vi er specialiserede inden for området og har en dyb viden om undersøgelse og behandling
  • Vi prioriterer patientens komfort og tryghed med en nænsom behandling
  • Vi går ind for et hurtigt og effektivt forløb, så du kan få klarhed over problemet
  • Vi har en høj patienttilfredshed, og vores mål er at give alle en god oplevelse

Læger

Søren Lyhne

Søren Lyhne

Overlæge, Ph.d.

Jørgen Agnholt

Jørgen Agnholt

Overlæge, Klinisk Lektor, Ph.d.

Marek Stawowy

Marek Stawowy

Overlæge, Ph.d.

 

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på kontakt@endoskopiklinikken.dk