Tarmpolypper

Tarmpolypper er små knuder på tarmslimhinden, som sidder på den indvendige tarm. Det er cirka 20 procent af alle mennesker, som har tarmpolypper, og alle kan udvikle tarmpolypper.

Sandsynligheden for at udvikle tarmpolypper bliver større med alderen. Derfor er det halvdelen af alle mennesker, som har tarmpolypper ved 60-års alderen. Der er stor forskel på størrelsen på tarmpolypper. Nogle kan være mindre end ærter, og andre kan være så store som golfbolde.

Symptomer
Mange opdager slet ikke, at de har tarmpolypper. Ofte oplever du først, at du har tarmpolypper, hvis du bliver undersøgt for noget andet, eller hvis du har meget store tarmpolypper. De hyppigste symptomer er;

  • blod i afføring eller blødning i forbindelse med afføring
  • slimafgang
  • diarré og forstoppelse
  • tarmstop – kan medføre opkast, alvorlig forstoppelse og kramper

Diagnose
Ved at fortage en kikkertundersøgelse af tyktarmen og endetarmen (koloskopi), er det muligt at undersøge, om du har tarmpolypper og stille diagnosen.

Behandling
Tarmpolypper skal fjernes af en speciallæge i mave-tarmsygdomme. Når tarmpolypperne bliver opdaget, skal de fjernes. Det skal de, da de kan udvikle sig til tarmkræft, selvom størstedelen af tarmpolypper er godartet. Stort set alle tilfælde af tyktarmskræft og endetarmskræft opstår på grund af tarmpolypper. Derfor er det vigtigt at få dem fjernet.

Tarmpolypper har tendens til at komme igen, efter at de er blevet fjernet. Det er cirka hver tredje, som oplever, at tarmpolypper kommer igen inden for tre år. Derfor bør du komme til regelmæssige kontrolbesøg efter behandlingen.

 

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på kontakt@endoskopiklinikken.dk