Spiserørskatar (reflux) og spiserørsbrok

Spiserørskatar skyldes tilbageløb af indhold fra mavesækken til spiserøret. Mange oplever sure opstød eller halsbrand, hvilket er en form for mavesyre. Spiserørskatar opstår nederst i spiserøret, hvilket medfører en slimhindebetændelse. Sygdommen er kronisk, og symptomerne kan variere meget.

I sjældne tilfælde kan spiserørskatar medføre sår, der kan bløde eller give blodmangel. Der kan også blive dannet arvæv, som kan føre til forsnævring af spiserøret. Det sker dog meget sjældent.

Årsager
Spiserørskatar kan opstå som følge af spiserørsbrok eller spiserørsforsnævring. Spiserørsbrok er en tilstand, hvor den øverste del af mavesækken har skubbet sig op gennem hullet i mellemgulvet. Det betyder, at mellemgulvets muskelfibre ikke er i stand til at presse sig sammen om spiserørets nederste del. Derfor står den nederste del af spiserøret åbent, selvom den burde være lukket.

Hvis du har en spiserørsforsnævring, vil du mærke, at du har besvær med at synke eller har synkestop.

Symptomer
Der kan være mange symptomer på spiserørskatar, og de hyppigste er;

  • sure opstød
  • synkebesvær
  • halsbrand, især efter du har spist
  • hoste
  • følelsen af at have en klump i halsen
  • smerter i den øvre del af maven og bag brystbenet

Undersøgelse
For at undersøge om du har spiserørskatar, skal du have foretaget en kikkertundersøgelse af spiserør og mavesæk (gastroskopi). Af og til kan det være nødvendigt at foretage andre undersøgelser. Det kan være tømningsundersøgelse af mavesækken (røntgenundersøgelser) og ultralydscanning.

Det kan du selv gøre
Spiserørskatar kan skyldes følgende grunde, som du selv kan ændre på;

  • hvis du er overvægtigt, bør du tabe dig, så du har et BMI under 30
  • undgå alkohol, kaffe, juice, chokolade, pebermynte og fede måltider
  • hvis du er ryger, bør du stoppe med at ryge

Behandling
Hvis du har spiserørskatar bliver du behandlet med en medicinsk behandling, der består af syrehæmmende medicin. I de fleste tilfælde vil det minimere symptomerne effektivt og sikkert.

Hvis den medicinske behandling ikke virker, kan operation blive aktuel. Formålet med operationen er at forstærke lukkemekanismen mellem spiserør og mavesæk. Operationen fungerer bedst, hvis du har et BMI under 30.

 

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på [email protected]