Rift i endetarmen

En rift i endetarmen kaldes også en anal fissur. Det er en helt almindelig lidelse både hos børn og voksne, der er ganske ufarlig. Hvis du har en rift i endetarmen, vil du som regel opleve ubehag i form af smerter, blødning, svie og kløe.

Det er især efter toiletbesøg og i forbindelse med toiletbesøg, at du vil opleve de største smerter. Det er også efter et toiletbesøg, at du vil opleve blødning, der ofte består af små mængder lyserødt blod.

Årsager
Der er flere grunde til, at en rift i endetarmen kan opstå. Den mest hyppige grund er hård afføring. Langvarig diarré kan også være årsag, men det er dog i meget sjældne tilfælde. Desuden kan stress også medføre rifter i endetarmen.

Hvis du har fået en rift i endetarmen, reagerer lukkemusklen ofte med sammentrækninger, der forværrer smerten, og gør helingstiden længere.

Behandling
I forbindelse med behandling af rifter i endetarmen, er der nogle ting, du selv kan gøre for at mindske dine smerter.

Varme bade
En effektiv behandlingsmetode er varme bade med badeolie. Tag et varmt bad i 20 til 30 minutter om dagen i to uger. Brug et karbad, en balje eller et kar. Når du tager et varmt bad med badeolie, slapper muskulaturen af og bliver varmet op. Samtidig bliver gennemblødning i vævet renset og øget, hvilket øger helingen.

Creme/gel
Lægen kan udskrive en recept til dig på en creme/gel, efter du er blevet undersøgt. Cremen/gelen skal du bruge i op til to måneder, to gange dagligt. Når du anvender cremen/gelen, er det vigtigt, at den kommer en til to centimeter op i tarmåbningen.

Din kost
Din afføring skal være blød, så den er let at komme af med. Drik rigeligt væske og spis godt med fibre – tag eksempelvis fibertilskuddet HUSK. Daglig motion i en halv time modvirker ligeledes forstoppelse. Hvis du finder det nødvendigt, kan du købe milde afføringsmidler i håndkøb på apoteket (Magnesia, Lactulose, Movicol).

Ofte forsvinder symptomerne under ovenstående behandlinger. Hvis du kort efter behandlingen oplever symptomerne igen, skal du prøve behandlingen endnu en gang efter et par uger. Hvis der, efter anden behandling, stadig ingen forbedringer er, kan en Botox-indsprøjtning eller et lille snit i lukkemusklen være nødvendigt.

 

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på [email protected]