Mavesår

Mavesår er sår, der opstår i mavesækken eller i tolvfingertarmens slimhinde. Det er en almindelig lidelse, som omkring fem procent af alle danskere får på et tidspunkt i livet. Lidelsen er lige hyppig hos mænd og kvinder.

Årsager til mavesår

Mavesår opstår oftest på grund af forhøjet syreproduktion, som kan skyldes disse ting:

  •   Tobak
  •   Alkohol
  •   Kaffe
  •   Stress
  •   Medicin, der indeholder acetylsalicylsyre eller NSAID-præparater – eksempelvis Ipren, Kodimagnyl, Aspirin og Ibuprofen
  •   Medicin, der indeholder binyrebarkhormon

Dog er det vigtigt at forstå, at stress oftest ikke i sig selv er en direkte årsag til mavesår. Men i kombination med de andre faktorer kan det være med til at udløse et mavesår, og hvis man allerede er stressramt, er der en større risiko for mavesår.  

Symptomer på mavesår

Det mest almindelig symptom på mavesår er at have ondt i maven. Men symptomerne på mavesår kan variere meget. De mest hyppige symptomer er:

  • Smerter i maven
  • Sure opstød og halsbrand
  • Opkastninger
  • Kvalme
  • Træthed

Hvis du er meget ramt af træthed i forbindelse med et mavesår, så kan det betyde, at det bløder. Hvis et mavesår bløder, kan det resultere i blodmangel, og det kommer ofte til syne gennem symptomer som træthed, bleghed og svimmelhed. 

Sådan stilles diagnosen

For at kunne stille en diagnose bliver der foretaget en kikkertundersøgelse af spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen. Undersøgelsen hedder gastroskopi og kan kombineres med en biopsi-undersøgelse. Gastroskopi er den sikreste og mest pålidelige undersøgelse, når det kommer til mavesår. Ved undersøgelsen kigger man særligt efter mavesårsbakterien, Helicobacter pylori. 

Behandling af mavesår

Hvis du har mavesår, skal du først og fremmest undgå at drikke alkohol, kaffe og ryge. Derudover skal du have syrehæmmende medicin (syrepumpehæmmer) og eventuelt antibiotika i en uge. Den syrehæmmende medicin har til formål at sikre, at du ikke får et hurtigt tilbagefald. Derudover nedsætter medicinen syreproduktionen i mavesækken, så mavesåret langsomt kan gro sammen igen. 

Behandlingen med medicin varer mellem 7 og 10 dage, og det er vigtigt at følge doseringen korrekt, så mavesåret heler bedst muligt. Normalvis klares behandling af mavesår medicinsk, og det er i meget få tilfælde, at en operation er nødvendig. En operation kan blive aktuel, hvis det er et blødende mavesår, eller hvis mavesårsbakterien ikke er nedkæmpet. 

Forebyg aktivt mod mavesår 

Mavesår kan føles særligt ømt omkring det øverste og midten af maven, og det er bestemt ikke rart. Derfor kan det være en god idé at se på, hvordan man selv bedst muligt forebygger mod mavesår. For når der først er kommet et mavesår, så skal der medicinsk behandling til for at hjælpe på problemet. 

Du kan selv gøre en stor forskel for at undgå mavesår ved at have en sund kost. Det handler derfor om at spise sundt og implementere grøntsager, frugt og fibre. I den anden ende af skalaen handler det så også om at undgå eller reducere fødevarer som fed mad, sukkerholdige produkter og koffeinholdige drikke. 

Derudover har det også en stor effekt at skrue ned for rygning og smertestillende præparater, da disse kan øge risikoen for mavesår.

 

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på kontakt@endoskopiklinikken.dk