Laktoseintolerans
Laktoseintolerans bliver også omtalt som mælkeintolerans, mælkesukkerintolerans og til tider mælkeallergi. Der er dog ikke tale om allergi i almindelig forstand.
Mælk og mælkeprodukter indeholder laktose (mælkesukker), og laktose består af to sukkermolekyler. For at kroppen kan optage laktosen, skal den først nedbrydes til et enkelt sukkermolekyle, hvilket sker i tarmen på grund af enzymet laktase.
Hvis du har laktoseintolerans, har du for lidt af enzymet laktase i tyndtarmen. Det betyder, at laktosen ikke kan optages, men i stedet bliver i tarmen. Spiser du madvarer med laktose, kan du derfor ofte få mavesmerter, oppustethed og diarré.
Hvem får mælkeintolerans?
Børn har en særlig god evne til at optage laktose, men denne evne bliver mindre i løbet af opvæksten. Laktoseintolerance kan opstå af to årsager. Enten kan du have arvet tilstanden, eller også har du en anden sygdom i mave-tarmkanalen, der gør, at tyndtarmen ikke kan danne nok laktase. Personer med Chrohns sygdom og glutenallergi har derfor ofte laktoseintolerans.
Diagnose
Diagnosen kan stilles på to måder. Enten er der tale om en såkaldt laktosebelastning, hvor lægen måler dit blodsukker, før og efter du har indtaget et glas mælk med mælkesukker i. Den anden måde er en blodprøve, der bliver sendt til analyse på et laboratorium. Prøven viser, om du har laktoseallergi, der skyldes genetiske årsager.
Symptomer
Laktoseintolerans giver ofte symptomer som;
- diarré
- luft og uro i maven
- koliksmerter
- vægttab
For personer med laktoseintolerans er der stor forskel på, hvor meget laktose man kan tåle. Nogen kan slet ikke tåle laktose, og andre oplever ingen problemer, når de indtager mindre mængder af laktose.
Behandling
Du bør undgå kost, hvor der er laktose i. Læs derfor altid varedeklarationen på dine madvarer, da der ofte er tilsat mælkeprodukter eller mælkepulver. På apoteket kan du købe håndkøbsmedicin med enzymet laktase, der gør, at du kan indtage et måltid med laktose.
Det skal du undgå
Da det er meget individuelt, hvor meget man reagerer ved forskellige madvarer, bør du undgå følgende i din kost:
- Mælk
- Fløde
- Yoghurt og Creme fraiche
- Mælkechokolade
- Andre madvarer, der indeholder mælk eller mælkepulver
- Andre mælkeprodukter
Kontakt os for en uforpligtende snak
Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på kontakt@endoskopiklinikken.dk