Hvad er koloskopi?

Koloskopi er en kikkertundersøgelse af tyktarmen og eventuelt endetarmen. Undersøgelsen udføres ved, at lægen bruger et koloskop, som er en lille, bøjelig slange.

Koloskopet indføres gennem endetarmen, og med et lille kamera vises billeder op på en skærm, og herfra kan lægen så få et indblik i indersiden af tarmen. Koloskopi undersøgelsen er i sig selv ufarlig, og der er derfor kun oftest brug for let bedøvelse. Det er en forholdsvis normal undersøgelse, og den kan tage mellem 30 minutter og en time. Efterfølgende anbefales det, at man bliver og slapper af, indtil man føler sig frisk igen.  

Formålet med en kikkertundersøgelse 

Når man vælger at foretage en koloskopi eller kikkertundersøgelse, er det netop for at få et bedre indblik i tarmen og tilstanden af denne. Med en koloskopi kan man blandt andet undersøge, om der er betændelsestilstande, poplypper eller svulster . Denne undersøgelsesform kan også bruges, hvis man kigger efter kræft eller vil tjekke efter kræft hos familiemedlemmer, hvis der er historik for kræft i tyktarmen i familien. Ved mistanke om kræft tages der biopsier fra svulsten for at undersøge vævet nøjere og for at stille en nøjagtig diagnose. Denne prøve kan være med til at underbygge lægens diagnose, så der ikke er nogen tvivl om resultatet.  

Det særlige behov for denne undersøgelse

Så i hvilke situationer er der behov for denne specifikke undersøgelsesform? Koloskopi som undersøgelsesform kan nemlig give et direkte og klart billede af de indvendige forhold i tyktarmen. Det kan være særlig nødvendigt, som i de ovenstående situationer, men også hvis man for eksempel vil kontrollere resultatet fra en tidligere tarmoperation. 

I andre tilfælde kan koloskopi også være en metode til et mindre indgreb, hvis der skal fjernes mindre svulster i tarmen. Ved et sådant indgreb undersøges svulsten eller polyppen efterfølgende – men det er bestemt ikke unormalt med polypper i tarmen, men det kan nogle gange være nødvendigt at fjerne dem.

Forskellen på endoskopi og koloskopi 

Men hvad er så forskellen på endoskopi og koloskopi? Det er nemlig begge ord, som beskriver en undersøgelse af kroppens indre – men hvad er hvad? Endoskopi er paraplybegrebet over de typeundersøgelser, hvor man med en lille slange og et lille kamera kan komme tæt på de indre forhold i kroppen. Alt efter hvad der skal undersøges, kan forskellige åbninger i kroppen bruges som indgang. Endoskopi dækker derfor over mange slags undersøgelser – og koloskopi er en af dem. I modsætning til endoskopi er koloskopi en helt specifik kikkertundersøgelse, hvor man undersøger tyktarmen gennem endetarmen. 

Eventuelle smerter efter undersøgelsen 

Koloskopi er som sagt ganske ufarlig og en forholdsvis normal undersøgelse, men man kan efterfølgende opleve ubehag. Man kan for eksempel føle sig oppustet eller føle lette smerter. Hvis der ved kikkertundersøgelsen er taget biopsier eller hvis der er fjernet polypper, kan der efterfølgende være lidt blødning fra tarmen. Bliver smerterne værre eller blødningen kraftigere, skal der tages kontakt til lægen. Hvis du får feber efter undersøgelsen, er det også vigtigt, at du henvender dig til klinikken, egen læge eller vagtlæge.