Glutenintolerans/Cøliaki

Glutenintolerans er en sygdom i tyndtarmen, hvor tarmens overflade bliver ødelagt, hvilket kan bevirke, at din optagelsesevne af næringsstoffer er nedsat.

Glutenintolerans bliver også kaldt cøliaki. Når du har glutenintolerans, er du overfølsom over for kornproteinet gluten. Gluten findes især i hvede, byg og rug. Glutenintolerans kan opstå i alle aldre, men forekomsten er dog stigende med alderen.

Symptomer
Der er stor forskel på, hvilke symptomer glutenallergikere oplever, men de mest almindelige symptomer er;

  • øget luft i maven
  • oppustethed og maverumlen
  • mavesmerter
  • kronisk diarré
  • vægttab eller kronisk lav vægt
  • ledsmerter
  • træthed
  • depression

Børn kan også opleve symptomer som diarré, forstoppelse, underernæring og humørforandringer. Voksne ofte oplever træthed, diarré, forstoppelse, vægttab og blod- og/eller vitaminmangel.

Nogle oplever alle symptomer, mens andre næsten ingen oplever.

Diagnose
Oplever du symptomer på glutenintolerans, skal du have taget en blodprøve. I blodprøven måles stofferne endomysieantistoffer, transglutaminase-antistof og gliadin-antistoffer. Hvis du har glutenintolereans, vil blodprøverne være forhøjede. For at stille en endelig diagnose udføres en kikkertundersøgelse og en vævsprøve fra tyndtarmen (gastroskopi).

Behandling
Den bedste måde at behandle glutenintolerans på er ved at undgå gluten i kosten. Derfor skal du undgå at spise produkter, der indeholder hvede, rug og byg. Det er også bedst at undgå havre, da det ofte bliver blandet med glutenindholdene kornsorter. Allerede efter et par dage uden gluten vil du opleve, at dine symptomer lindres.

En diætist kan vejlede dig til den rette kost. For at få tilskud til kosten, skal diagnosen cøliaki stilles ved en gastroskopi, hvor vævsprøverne viser relevante forandringer.

 

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på [email protected]