Diarré
Der findes to former for diarré – akut og kronisk diarré. Akut diarré er, når du har diarré i to uger eller mindre. Kronisk diarré er, når du har diarré i mere end to uger. Kronisk diarré betyder dog ikke, at det er en tilstand, som du ikke kan komme af med.
Årsager
Du har diarré, hvis du har mindst tre tynde afføringer i døgnet. Der kan være flere årsager til, at du får diarré, og der er ofte forskel på årsagerne, afhængigt af om du har akut eller kronisk diarré.
Akut diarré opstår ofte på grund af tarminfektioner. Du kan også blive smittet af andre mennesker på grund af dårlig håndhygiejne. En anden hyppig årsag til akut diarré er mad. Hvis den mad, du spiser, er forurenet, har fået tilført bakterier under tilberedningen, eller står fremme for længe, kan det give dig akut diarré.
Årsagerne til kronisk diarré kan skyldes en infektion, eller hvis du lider af sygdomme som glutenallergi, laktose intolerans, diabetes, forhøjet stofskifte, tarmbetændelse eller er i antibiotikabehandling.
Undersøgelse
Har du haft diarré i mere end to uger, bør du blive undersøgt nærmere. Hvis du har fået diarré i forbindelse med udlandsbesøg, eller hvis din diarré er blodig eller indeholder gult slim, bør du søge læge med det samme.
I forbindelse med undersøgelsen bliver der i nogle tilfælde taget blod-og afføringsprøver. I andre tilfælde foretages en kikkertundersøgelse med udhentning af vævsprøver.
Behandling
Behandling af diarré afhænger af årsagen, og hvorvidt det er akut eller kronisk diarré.
- Skyldes det bakterier eller en infektion, skal du behandles med antibiotika
- Har du glutenallergi eller er laktoseintolerant, skal du undgå madvarer, der indeholder gluten eller laktose
- Har du forhøjet stofskifte, skal du behandles med medicin
- Har du fået en tarmbetændelse, skal du have medicinsk behandling og i sjældne tilfælde, kan operation komme på tale.
Det kan du selv gøre
Der er flere fødevarer, som du kan spise, eller som du bør undgå for at reducere din diarré. HUSK®, A38, Cultura og yoghurt er med til at styrke de naturlige og sunde bakterieflora i tarmen. Derimod bør du undgå alkohol, kaffe, tobak, fed mad, krydret mad og røgede fødevarer.
Desuden er det vigtigt, at du drikker rigeligt med vand og får godt med salt. Drik gerne en liter vand mere end normalt og tilføj en teske salt i vandet, så du er sikker på, at du ikke dehydrerer.
Kontakt os for en uforpligtende snak
Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på kontakt@endoskopiklinikken.dk