5 symptomer på at du har et mavesår 

Føles din mave øm eller oplever du at have sure opstød? Eller føler du dig ekstra træt og bleg for tiden? Det kan alle være tegn på, at du har et mavesår. Det kan variere meget fra person til person, og symptomerne kan også skifte alt efter tidspunktet på dagen.  

Vi har samlet en liste over de 5 mest forekommende symptomer på mavesår.

1. Smerter i maven 

Maven kan føles øm eller ubehagelig i den øverste del. Nogle gange hjælper det måske på smerterne, hvis du spiser lidt, men efter et stykke tid vender det tilbage. Det kan føles meget forskelligt at have ondt i maven. Nogle beskriver det som en sviende smerte, andre som mere brændende. Uanset hvordan du oplever ubehaget i maven, er det vigtigt, at du får hjælp, så symptomerne ikke forværres. 

2. Halsbrand eller sure opstød 

Et andet hyppigt symptom på mavesår er at have halsbrand eller at få sure opstød. Det skyldes, at der produceres et forhøjet syreindhold i maven, og denne mavesyre kan løbe fra mavesækken og op i spiserøret. Det er forholdsvis almindeligt, og man kan selv hjælpe på problemet ved at foretage kostmæssige ændringer. Hvis symptomerne bliver ved, skal du kontakte hjælp, så du kan få en undersøgelse. 

3. Manglende appetit

Nogle oplever også en nedsat lyst til at spise eller en følelse af at hurtigt blive mæt. Manglende appetit er et tegn på mavesår, og det er vigtigt at reagere, hvis der sker ændringer i dit normale spisemønster. Især hvis du oplever vægttab som følge af mindre indtagelse af mad, skal du opsøge hjælp. En formindsket appetit er oftest et symptom på sår i mavesækken end i tolvfingertarmen, men det vil en kikkertundersøgelse hjælpe med at fastslå. 

4. Kvalme og opkast 

Kvalme og måske endda opkast er også et normalt symptom på mavesår. Det hænger ofte sammen med en nedsat lyst til at spise og kan også føre til vægttab. Hvis du kaster op og der er spor af blod, skal du reagere hurtigt og få tid til en undersøgelse. Derudover er det også vigtigt at holde øje med dit afføringsmønster, hvis du oplever kvalme og opkast. Afføringen er nemlig også en indikator på din krops sundhed. 

5. Udtalt træthed 

Hvis du oplever tegn på træthed, bleghed og måske også svimmelhed, kan det være symptomer på et alvorligere mavesår. Disse symptomer kan nemlig pege på blodmangel, fordi mavesåret bløder. Og du kan godt føle dig meget træt uden at opleve de andre symptomer på mavesår – men derfor er det vigtigt at handle. Et blødende mavesår skal behandles hurtigst muligt, så en eventuel blodmangel kan komme under kontrol. 

 

Oplever du en eller flere af disse symptomer, så kan der være en risiko for, at du har et mavesår. Hos Endoskopiklinikken kan vi foretage en gastroskopi, som er en kikkertundersøgelse, der kan afdække, om det er et mavesår. Kontakt os allerede i dag, hvis du oplever symptomer – så finder vi hurtigt en tid til dig, så du kan få det bedre. 

 

Kontakt os for en uforpligtende snak

Du kan ringe på tlf. 86 13 08 46 eller skrive en mail på kontakt@endoskopiklinikken.dk